OVERRASKA: Thomas F. Kjerrgård (t.v.) og Øyvind Helvik stod aleine framme og song det fyrste verset av «Tenn lys», til stor overrasking for familiane deira.
OVERRASKA: Thomas F. Kjerrgård (t.v.) og Øyvind Helvik stod aleine framme og song det fyrste verset av «Tenn lys», til stor overrasking for familiane deira.

Trødde utanfor komfortsona

Publisert 06.12.2017 kl. 06.00. Oppdatert kl. 14.47.

I det desembermørket senka seg om ettermiddagen, gjekk 27 kappekledde konfirmantar inn i kyrkja i prosesjon med levande ljos i hendene. Og dermed var nok ei tradisjonsrik ljosmesse på Onarheim i gang.

– Dette er ei spesiell gudsteneste, sa sokneprest Marit I. Espedalen til kyrkjelyden.

Ho fortalde at konfirmantane har jobba med temaet «nåde» i haust, og samla inn ord og laga plakatar om dette. Nåde var også temaet i preika denne søndagen, som vart halden av Jannike B. Espevik.


Rørande augeblikk

Og det var ikkje berre Jannike som var framme og avlasta presten. På ljosmessa plar konfirmantane i stor grad vera deltakande i gudstenesta, og søndag fekk kyrkjelyden sjå ein gjeng som verkeleg baud på seg sjølve. Ein etter ein trådde 14-åringane utanfor komfortsona, og las opp tekstar framme i ei nesten fullsett kyrkje.

I tillegg til preike og tekstlesing var det fleire som song, og då to jenter som skulle syngja «En stjerne skinner i natt» kom heilt utav det, reiste resten av konfirmantane seg frå kyrjebenkane og stemte i. Eit rørande augeblikk, som gjorde stolte foreldre blanke i augo.

Ljosmessa vart avslutta med allsong av «Deilig er jorden», før konfirmantane gjekk ut i prosesjon og stilte seg fint opp i kyrkjetrappa.


– Bøyer meg i støvet

Ei som er veldig fornøgd med konfirmantane sin innsats på ljosmessa er trusopplærar Heidi Hollekim, som har ansvaret for å undervisa konfirmantane.

– Eg bøyer meg i støvet, både eg og Marit er veldig imponerte. Dei klarte seg fantastisk godt, og skal ha all ros, seier Hollekim, som meiner dette må vera den flottaste ljosmessa ho har vore på (og det er ein del).

Ho peikar på ungdomane si evne til å vera konsentrert trass mykje nerver, og korleis dei fekk vist fram respekt, kjærleik og det gode samhaldet som er i 9. klasse.

– Dette er ein positiv og veldig lydhøyr gjeng, eg gler meg til kvar torsdag når eg skal få vera med dei igjen, smiler trusopplæraren.


Får dra på tur

Kullet er delt i to, og kvar elev er på konfirmantundervisning etter skuletid annakvar torsdag.

I tillegg til den vanlege undervisinga, var gjengen tidlegare i haust på pilgrimstur på Onarheim. I februar får dei høve til å delta på konfirmantfestival på Bømlo, og i midten av mars står konfirmantleir på Solgry i Sveio for tur.


FLOTT GJENG: Det vart stemningsfullt i kyrkja då dei 27 konfirmantane kom inn i prosesjon, med korsberar Tobias Instøy fremst.
FLOTT GJENG: Det vart stemningsfullt i kyrkja då dei 27 konfirmantane kom inn i prosesjon, med korsberar Tobias Instøy fremst.
HELDT PREIKE: Sokneprest Marit I. Espedalen trong ikkje preika under ljosmessa – det tok Jannike B. Espevik seg av.
HELDT PREIKE: Sokneprest Marit I. Espedalen trong ikkje preika under ljosmessa – det tok Jannike B. Espevik seg av.

Siste saker Gå til framsida

Hugs å stilla klokka

Natt til søndag (klokka 02.00) skal klokka stillast ein time fram. Då går me over til sommartid, og det blir ljosare kveldar. Sommartida varar fram til 28. oktober. Me stiller klokka to gonger i året, og for dei som plar bli usikre på kva veg ein skal stilla den, er ein god hugseregel at klokka alltid skal stillast mot nærmaste sommar.

Berre må til Tysnes i påska

Det gamle huset på Høviskeland blir fullt kvar påske. Aasta Tufteland Kroken (58) og Rune Kroken (57) tek då imot fem born, tre svigerborn og fem barneborn som har mange påsketradisjonar på Tysnes.

Pernilla med påskemaraton

Mange ser fram til å kunna slappa av i påsken. Pernilla Eugenie Epland (27) startar med å springa 21.097,5 meter i Nederland på palmesundag.

Tore Hodneland i Jazzintro-duell

Gitaristen frå Tysnes deltek laurdag i Jazzintro 2018, saman med bandet Relling.Under Vossa Jazz skal dei i duell mot bandet Kjemilie, og eit av desse to banda går vidare til finalen på Moldejazz for å kjempa om tittelen Årets unge jazzmusikere. Tittelen gjev ein lanseringspakke frå Norsk jazzforum og Gramo-stipend på 150.000 kroner. Kvartetten Relling, der Hodneland speler, har...