HØG SEGLFØRING: Seglskuta «Statsraad Lehmkuhl» kjem til neste års Tysnesfest, og vil ha Våge som heimehamn fire festivaldagar i juli. (Arkivfoto frå då den majestetiske skuta vitja Våge i 2015)
HØG SEGLFØRING: Seglskuta «Statsraad Lehmkuhl» kjem til neste års Tysnesfest, og vil ha Våge som heimehamn fire festivaldagar i juli. (Arkivfoto frå då den majestetiske skuta vitja Våge i 2015)

Statsraaden cruisar inn til Tysnesfest

– Dette har me gledd oss til lenge, seier Øystein Vaage, og tenkjer på dei fire dagane i juli der seglskuta «Statsraad Lehmkuhl» skal ha Våge som heimehamn.
Publisert 19.12.2017 kl. 16.58.

Den daglege leiaren i Tysnesfest trekkjer med jamne mellomrom opp nye artistnamn or hatten. No kan han presentera ein annan attraksjon, som vil ruva i landskapet.

Det vil bli kvite segl å sjå på fjorden, det vil bli høge master som ruvar over dei mange gjestebåtane i hamna festivaldagane i juli 2018.

– Me har prøvd på det i mange år, å få «Statsraad Lehmkuhl» hit under Tysnesfest. Då er det kjekt at me endeleg har lukkast, seier Vaage.


Festivalsekken

For dei som vil, kan ein nyta turen frå Bergen til Våge om bord i Statsraaden.

– 12. juli kan du pakka festivalsekken før du midt i hjarta av Bergen stig om bord i majestetiske «Statsraad Lehmkuhl». Seglskuta som vart bygd i 1914 vil ta deg trygt og godt gjennom ein nydeleg skjergard heilt til Tysnes, der ho legg til kai midt i Våge sentrum. Frå der er det gangavstand til Gjerstad arena, og dei store konsertane der, minner ein entusiastisk Øystein Vaage om.

For dei som vil nyta turane til og frå Bergen, utan tanke på bilkøar og ferjeventing, blir det retur frå Våge til Vågen søndag 15. juli.


Hengekøye

Vil du bu om bord festivaldagane, er det sjanse for det. Så sant du er 25 år eller eldre. Det er plass til 70 for overnatting, der ein må finna seg til rette i hengekøye i fellesrom/banjer på det som er omtalt som verdas vakraste skute.

– Det vert servert nydeleg frukostbuffet kvar dag, og det er særs gode dusj- og wc-fasilitetar om bord, reklamerer Vaage.

Det stoppar ikkje her. Fredag 13. juli vil dei som vil – og er tidleg nok ute til å sikra seg plass – kunna vera med på musikalsk dagstur.

– Ja, fredagen vil Statsraaden leggja frå kai og ta gjestene med på fjorden. Det blir underhaldning om bord, og eit flott høve til å vera cruisturist på denne flotte skuta ein dag, seier den daglege leiaren i Tysnesfest.


Festivalcruise

Vil du vera med på eit skikkeleg festivalcruise, kan du følgja «Statsraad Lehmkuhl» til og frå Trænafestivalen ytterst på Helgelandskysten.

– Skuta kjem hit frå den festivalen, via Bergen, så her kan ein få staseleg transport frå festival til festival, forklarer Vaage.

Laurdagen vil Statsraaden liggja til kai, men også denne dagen vil det skje saker og ting om bord.


Båtsmykke

– Programmet er ikkje heilt klart for den dagen, men underhaldning og aktivitetar av ulikt slag vil det bli. Det skal verkeleg bli kjekt å få dette smykket av ein båt til festivalen vår, seier Øystein Vaage. Det maritime preget har vore med Tysnesfest i alle år, til sommaren vil det bi svært så tydeleg med den ruvande Statsraaden i Våge hamn. Som einaste losjiskip.

Stordabu og shantymann Haakon Steinar Vatle er direktør i Stiftelsen «Statsraad Lehmkuhl». Han har vore i aksjon på ulike vis under Tysnesfest tidlegare, og ein skal ikkje sjå vekk frå at det kan bli ein og annan ramsalt shanty å høyra under neste års festival.


Siste saker Gå til framsida

Øving: Ein person i sjøen ved Våge ferjekai

Øving: Tysnes brann og redning rykte ut med to bilar og 12-13 personar til Våge ferjekai palmelaurdag om føremiddagen. Øvingsmeldinga som gjekk ut frå 110-sentralen i Bergen var dramatisk. Ein person hadde falle i sjøen ved Våge ferjekai klokka tre om natta.

Hugs å stilla klokka

Natt til søndag (klokka 02.00) skal klokka stillast ein time fram. Då går me over til sommartid, og det blir ljosare kveldar. Sommartida varar fram til 28. oktober. Me stiller klokka to gonger i året, og for dei som plar bli usikre på kva veg ein skal stilla den, er ein god hugseregel at klokka alltid skal stillast mot nærmaste sommar.

Berre må til Tysnes i påska

Det gamle huset på Høviskeland blir fullt kvar påske. Aasta Tufteland Kroken (58) og Rune Kroken (57) tek då imot fem born, tre svigerborn og fem barneborn som har mange påsketradisjonar på Tysnes.

Pernilla med påskemaraton

Mange ser fram til å kunna slappa av i påsken. Pernilla Eugenie Epland (27) startar med å springa 21.097,5 meter i Nederland på palmesundag.