POPULÆR BÅTBYGGJEDAG: Borna bygde mange fine båtar. (Foto: Terje Øen)
POPULÆR BÅTBYGGJEDAG: Borna bygde mange fine båtar. (Foto: Terje Øen)

Inviterer til ny båtbyggjedag i Ølve

Kulturnemnda i Ølve bygdelag vonar å gjenta suksessen frå i fjor.
Publisert 15.08.2018 kl. 06.00.

På den fyrste båtbyggjedagen som vart arrangert på skipsbyggjeplassen Øyra, på Nerhus i Ølve, kom det 120 personar. Arrangøren freistar nok å gjenta suksessen i år, når dei igjen skiper i stand til båtbyggjedag søndag 19. august, som ein del av programmet til Kystsogevekene.


Variert underhaldning

Temaet i år er Skottehandelen, og Vidar Ask skal halda føredrag.

– Han fortel om handel og kulturutveksling med vesterhavslanda på 1500- og 1600-talet. Dette er viktig historie for bygdene våre, skriv kulturnemnda i ei pressemelding.

Frå klokka eitt kan ein utforska dei gamle bygningane på staden, og sjå korleis smia, saga og skuret, og alle dei ulike verktøya, spelte ei viktig rolle i skipsbygginga. Ustillingar og bilete fortel om kvardagen til skipsbyggjarane, og det vert sal av mat i kafeen.

– Tysnes Kystlag vil på ny ta turen til Ølve med nokre av båtane sine, og kanskje kjem det også andre skuter til kai ved moloen. Og som i fjor vert det trekkspeltonar frå Tysnes og Ølve, opplyser kulturnemnda.


Bygging av små båtar

Men det er ikkje ein skikkeleg båtbyggjedag utan bygging av båtar. I fjor var det særs populært at dei minste fekk byggja seg små båtar, og viss ein gjekk glipp av det i fjor, eller berre vil prøva det på nytt, lyt ein ta turen til Ølve neste helg.

– Sjølvsagt vert det også i år båtbyggjeri for borna, med basseng der dei kan segla med dei nybygde skutene, skriv kulturnemnda i pressemeldinga.

To Nerhus-familiar bygde fartøy på skipsbyggjeplassen på Øyra i tre generasjonar, mellom 1850 og 1960. Hardangerjakta Mathilde er blant ein av dei meir kjende båtane som vart bygd på Øyra.

Parkering for arrangementet er ved Ølve kyrkje.


Siste saker Gå til framsida

Uver stoppa både Hodnanes-ferja og Våge-ferja

Ferjesambandet Hodnanes-Jektevik-Nordhuglo var innstilt på grunn av verforholda fredag kveld, frå i 21-tida til 21.40. Norled melde om innstilt rute klokka 20.53. Klokka 21.35 melde selskapet at ferja kjem i gang att klokka 21.40.Klokka 21.05 melde FosenNamsos Sjø at MF «Selbjørnsfjord» har kansellert avgangane klokka 21.05 frå Halhjem og 22.15 frå Våge på grunn av verforholda.

Debatt: – Det er store hol i «dugnadsånda» på Tysnes

Eg har hatt eit «nært» forhold til det å driva eit idrettslag der dugnad var hovudinntektskjelda. Då eg var leiar i Njardar på 80- og 90-talet, hadde me problem med å finansiera den daglege drifta. Me starta «Mimrefesten». Den var i januar, og gav oss pengar til å melda på lag. Me fekk og eit «eventyr» med Brann-kampar på 90-talet, som gav gode økonomiske resultat. Me hadde åtte-ti...