POPULÆR BÅTBYGGJEDAG: Borna bygde mange fine båtar. (Foto: Terje Øen)
POPULÆR BÅTBYGGJEDAG: Borna bygde mange fine båtar. (Foto: Terje Øen)

Inviterer til ny båtbyggjedag i Ølve

Kulturnemnda i Ølve bygdelag vonar å gjenta suksessen frå i fjor.
Publisert 15.08.2018 kl. 06.00.

På den fyrste båtbyggjedagen som vart arrangert på skipsbyggjeplassen Øyra, på Nerhus i Ølve, kom det 120 personar. Arrangøren freistar nok å gjenta suksessen i år, når dei igjen skiper i stand til båtbyggjedag søndag 19. august, som ein del av programmet til Kystsogevekene.


Variert underhaldning

Temaet i år er Skottehandelen, og Vidar Ask skal halda føredrag.

– Han fortel om handel og kulturutveksling med vesterhavslanda på 1500- og 1600-talet. Dette er viktig historie for bygdene våre, skriv kulturnemnda i ei pressemelding.

Frå klokka eitt kan ein utforska dei gamle bygningane på staden, og sjå korleis smia, saga og skuret, og alle dei ulike verktøya, spelte ei viktig rolle i skipsbygginga. Ustillingar og bilete fortel om kvardagen til skipsbyggjarane, og det vert sal av mat i kafeen.

– Tysnes Kystlag vil på ny ta turen til Ølve med nokre av båtane sine, og kanskje kjem det også andre skuter til kai ved moloen. Og som i fjor vert det trekkspeltonar frå Tysnes og Ølve, opplyser kulturnemnda.


Bygging av små båtar

Men det er ikkje ein skikkeleg båtbyggjedag utan bygging av båtar. I fjor var det særs populært at dei minste fekk byggja seg små båtar, og viss ein gjekk glipp av det i fjor, eller berre vil prøva det på nytt, lyt ein ta turen til Ølve neste helg.

– Sjølvsagt vert det også i år båtbyggjeri for borna, med basseng der dei kan segla med dei nybygde skutene, skriv kulturnemnda i pressemeldinga.

To Nerhus-familiar bygde fartøy på skipsbyggjeplassen på Øyra i tre generasjonar, mellom 1850 og 1960. Hardangerjakta Mathilde er blant ein av dei meir kjende båtane som vart bygd på Øyra.

Parkering for arrangementet er ved Ølve kyrkje.


Siste saker Gå til framsida

Ferjeentusiast på bibliotekturné

4. februar kjem forfattar Harald Sætre til Tysnes folkebibliotek med føredraget «Dei kom tilbake – veteranferjer og fjordabåtar i Hordaland».

Leiar: Tysnes bør få meir enn 400.000 i grasrotmidlar

Norsk Tipping har fordelt grasrotmidlane for 2018. Den viser at lag og organisasjonar i Tysnes har fått heile 433.568 kroner inn på bankkontoane sine frå tippeselskapet på Hamar. Det er eit svært bra tilskot til økonomien til ulike lokale lag og organisasjonar i kommunen vår.Det er idrettslaga som ser ut til å...