HAR IKKJE TRUA: Knut Jørgen Gjøvåg meiner at den planlagde brua over Bjørnafjorden berre har fungert som «nysteikt valflesk» til no. (Illustrasjon: Statens vegvesen)
HAR IKKJE TRUA: Knut Jørgen Gjøvåg meiner at den planlagde brua over Bjørnafjorden berre har fungert som «nysteikt valflesk» til no. (Illustrasjon: Statens vegvesen)

Debatt: Nystekt valgflesk

Publisert 06.11.2018 kl. 06.00.

I den regionen som jeg nå reiser i, ser jeg ofte på CGTN. Stasjonen sender hovedsakelig nyheter fra fjerne Østen, og i går var det selvsagt et meget stort oppslag og intervju med ledende kinesiske politikere og ingeniører i forbindelse med åpningen av det ultra mega store prosjektet – broen som går fra Hong Kong til Macao.

Dette kolossale infrastrukturelle byggverket, som er ferdigstilt på litt over åtte år, bestående av en 55 km lang bro, to kunstige øyer og underjordiske tuneller, vil binde mer enn 70 millioner mennesker sammen, korte ned reisetider med opptil to timer enkelte steder, og skal etter informasjonen som ble gitt vare i 120 år.

Det tok ti år å planlegge hele byggverket, og prisen? Den skal vi ikke snakke om, MEN en ide er satt i virkelighet, og bare den første dagen passerte mer enn 50.000 personer over. Busser, biler og tog – alt skal kunne bruke denne «highvegen». Samtidig ble det bygget en ny Panama-kanal og en hel øy i AG utenfor Dubai.

Så må jeg tenke på broen over Bjørnefjorden. Det har nå vært snakket, hatt møter, diskutert og spist kaker og kaffi, uten at et spadetak er blitt tatt. Når en nærmer seg valgperiode, så er det ikke til å tro hva politikerne lover, og personlig trodde jeg på det også. Men det var en gang det, i dag stiller jeg meg meget tvilende til om denne broen noen gang vil komme. Den vil koste for mye og gi for lite, uansett hva lokalbefolkningen mener og sier.

Skulle det hende at broen blir bygget, så vil en ikke ta hensyn til rosebusker eller nyslåtte plener, støy eller utedo. Da blir broen bygget slik Oslo og de store entreprenører bestemmer, rett fram, og de som støtter spaden langs veiene og kaller seg Statens vegvesen er sikkert bra folk, men kommer tvilsomt til å utføre noe arbeid alene på dette prosjektet.

For ville samferdselen hatt en bro der, så skulle den vært bygget for flere år siden – hittil har den bare tent som nystekt valgflesk.


Siste saker Gå til framsida

Andre a-lagssiger på rad

To mål kvar av Emre Hagen og Lasse Aarland Skulstad sørgde for nok ein siger for a-laget til Njardar/Tysnes.

Debatt: Tysnes skal vera ein servicekommune

Det er viktig å ha ein open, og lett tilgjengeleg kommune. Det å ta kontakt med kommunen skal vera ei positiv oppleving, og ein skal få den hjelpa ein har krav på. Tysnes Høgre vil gjera fleire grep for å gjera kontakten med kommunen enklare, samtidig som me opprettar system for ta imot tilbakemelding frå publikum på korleis kontakten med kommunen har vore.Tysnes Høgre vil i neste...