KJEM TIL TYSNES: Skambankt er eit hardrockbank frå Jæren. (Foto: Eirik Halvorsen)
KJEM TIL TYSNES: Skambankt er eit hardrockbank frå Jæren. (Foto: Eirik Halvorsen)

Skambankt «unplugged» på Tysnessåto

Torsdag 11. juli blir det invitert til såtekonsert for sjette gong.
Publisert 16.04.2019 kl. 21.00.

Tysnesfest har tidlegare meldt at rockelokomotivet Skambankt kjem til Gjerstad 12. juli. No er det også klart at bandet skal underhalda på Tysnessåto, dagen før.

– Etter seks studioalbum, mange konsertar i inn- og utland, og 25 år med rock av den harde sorten, har bandet no bestemt seg for å gje seg sjølv ei utfordring; å spela inn album og tolka seg sjølv med eit akustisk utgangspunkt, melder Tysnesfest i ei pressemelding.

Festivalen er ein av svært få som får lov å setja opp Skambankt «unplugged» i år – altså akustisk. Men det gjeld berre såtekonserten, på Gjerstad er det lova «full fyr».


Pioner-band

Skambankt blei starta på tilfeldig vis i 1994, då eit anna band ikkje kunne stilla til avtalt spelejobb. I løpet av nokre timar hadde bandmedlemmane skrive ni songar som blei framført same kveld. I dag er dei rekna som ein av pionerane i Norge innan hardrock-sjangeren.

Ifølgje Tysnesfest skal låtane på Skambankt sitt nye album (og konserten på Såto) brytast heilt ned, for så å byggjast opp igjen på ny. Frøet blei sådd for nokre år sidan, på ein velgjerande konsert på Bryne. Her takka Skambankt for aller fyrste gong ja til å spela låtane sine med akustiske instrument.

Konserten vart svært godt motteken, og dei bestemte seg same kveld for at dei måtte gjera noko meir med denne ideen.


– Ei anna drakt

– Dei aller fleste låtane til Skambankt blir til på ein kassegitar, så då er det ikkje heilt unaturleg at dei vil funka i ei anna drakt enn den folk er blitt vane med å høyra. Bandet er spesielt kjend for melodi, harmoni og tekst, og desse elementa kjem ekstra godt fram når arrangementa opnar seg opp og gjev plass i lydbildet, skriv Tysnesfest.

Tradisjonen med såtekonsert under Tysnesfest starta faktisk med rock, då Oslo Ess spelte for 650 publikummarar i 2014. Sidan den gong har publikumstalet auka gradvis, og dei siste åra har svimlande 2.400 teke turen til Såto.

– Alt ligg til rette for at det blir folksomt til fjells i år og, skriv festivalen.


Siste saker Gå til framsida

Lesarbrev: Bør trø til for slitne orgel

Pensjonert organist Terje Haugom i Bjørgvin har i vår hatt ein runde og sjekka tre orgel i Tysnes prestegjeld. I «Tysnes» 2. mai hadde han ei vurdering og oppsummering av orgeltilstanden. Orgelet i Reksteren kyrkje hadde han ikkje sjekka. Haugom sin konklusjon var følgjande: «Det er et begredelig faktum at...

Leiar: Tysnes Kraftlag er eit historisk namn som bør vidareførast

Tysnes Kraftlag er eit gamalt og godt innarbeidd namn så vel i lokalsamfunnet som utanfor kommunen sine grenser. I over 70 år har Tysnes Kraftlag eksistert som straumleverandør og netteigar på Tysnes. No har selskapet gått inn i ein ny epoke. Spørsmålet som no har meldt seg, er om selskapet bør skifta namn. Det bør det ikkje.Det var ei skikkeleg storhending som skjedde på Tysnes den...