IKKJE BRA NOK: Orgelet i Uggdal kyrkje er ifølgje pensjonert organist Terje Haugom betre enn orgla i Tysnes kyrkje og Onarheim kyrkje. Han peikar likevel på at det har eit høgst begrensa register, og for svakt trykk. (Arkivfoto)
IKKJE BRA NOK: Orgelet i Uggdal kyrkje er ifølgje pensjonert organist Terje Haugom betre enn orgla i Tysnes kyrkje og Onarheim kyrkje. Han peikar likevel på at det har eit høgst begrensa register, og for svakt trykk. (Arkivfoto)

Lesarbrev: Orgelmusikk i Tysnes kommune

Publisert 06.05.2019 kl. 11.00. Oppdatert kl. 15.13.

Av de fire kirkene i Tysnes kommune har jeg vært så heldig å få se tre på min befaring i mars -19. Det var Tysnes, Uggdal og Onarheim. Reksteren er lite brukt, så på denne turen var ikke den aktuell. En ting må sies: Jeg har sett kirker og katedraler over hele Europa, og spilt i St. Albans Cathedral i England, foruten 43 års tjeneste i Askøy, men alle de tre kirkene i Tysnes er fantastisk vakre, spesielt interiøret. Og Onarheim var i særklasse! Jeg nøt hele runden, godt guidet av kommunens eminente kantor. Fellesrådet og bygdefolket kan være meget stolte av sine gudshus!

Det som derimot er et begredelig faktum, er at kirkenes hovedinstrumenter – orglene – var meget slitne. Alle tre installert rundt 1910, og tidens tann har nok fått gnage i flere år. Av dem var nok orgelet i Uggdal det som fungerte best. I Tysnes kirke – som er kommunens mest brukte, og hovedkirke – var det flere funksjonsfeil og svakheter, som gjør det noe tvilsomt til bruk ved konserter, gudstjenester o.l., hvor det stilles krav til jevnt og godt klangbilde, og ingen overraskelser av negativ art. Med få registre/klangfarger har organisten en begrenset mulighet til å spille alle typer kirkemusikk slik komponisten forutsetter.Uggdal er en stor kirke, og orgelet har en varm klang, men et høyst begrenset register, og noe svakt trykk i et så stort rom. Kirken forutsetter egentlig et betraktelig større instrument, men dette var det man hadde mulighet til i 1910.

Onarheim kirke – et smykke – har det desidert mest utslitte og funksjonshemmede orgelet. Tangenter og toner som er tause, og en del mer. Slik det nå fremstår, må kantor helst benytte pianoet til seremonier.

Generelt kan det sies at noe MÅ gjøres. Det er som med gamle båter – orglene har sjel, når de er blitt hørt og elsket i over 100 år, og man tenker restaurering. Fra egen erfaring kan jeg si, at et restaureringsprosjekt lett kommer opp i over 1 million per instrument. Man har da fått tilbake et orgel med samme begrensning i klang som før, men hvor alt virker – som nytt i 1910. Arbeidet er tidkrevende og dyrt, og vil alltid være i konkurranse med alt annet reparasjonsarbeid Bjørgvins eneste orgel-reparatør har å gjøre, ikke minst i Bergen.

Alternativt kan man gå inn for et nytt, moderne, stort og vedlikeholdsfritt digitalt kirkeorgel, som i dag låter like ekte som pipeorgel, og som har alle de registre som savnes på orglene fra 1910. Kvaliteten kjenner jeg, og i Sverige har over 600 kirker og kapell fått installert et italiensk topp-orgel. Som en kollega der borte sa: «Det italienske Viscount-orgelet i vår kirke kostet ca. 300.000, med 56 registre, og gode høytalere som vi plasserte bakom pipefasaden. Fra kirkerommet ser orgelet på galleriet ut som før, men musikken som kommer derfra er mye mer variert, klar, ren og vakker! Organisten har virkelig fått noe å glede menigheten med, og de elsker det nye orgelet allerede! Vi hadde valget mellom å restaurere det gamle for 1,5 million, men valgte digitalt! Det angrer vi ikke på! Et nytt pipeorgel i dag koster ca. 200.000 per register! Digitalt med 56 registre ville blitt 11-12 millioner som nytt pipeorgel!»

Da jeg var på befaring, leverte jeg alt nødvendig infomateriell om det gode digitale alternativ til kantor og kirkevergen. Hva soknerådene, fellesråd og kommunen bestemmer seg for, blir spennende å se. Noe må gjøres – helt klart! Faktisk kunne man fått nytt, stort konsertorgel med tre manualer i alle tre kirker for tilsammen en knapp million! Noe å tenke seriøst på! Et reelt valg!


Siste saker Gå til framsida

– Det var ein slitesiger

Søndag tok Tysnes IL sitt damelag to poeng mot Sandviken, men målskilnaden kunne godt ha vore større. Stillinga blei 24-22.

Reserveferje for MF «Folgefonn»

Det er sett inn reserveferje på sambandet Jektevik-Nordhuglo-Hodnanes. MF «Folgefonn» har no sitt årlege opphald på verkstad. MF «Etne» er sett inn som erstatning. Rutene vil gå som normalt.