GODT MOTTEKEN: Torstein Hatlevik, eigar og vert på Haaheim Gaard, var konferansier på «Det endå litt større Bjørnefjordenmåltidet» laurdag kveld. Her helste han på ein fan. (Alle foto: Anne Marie Aarøen Vangsnes/Os & Fusaposten)
GODT MOTTEKEN: Torstein Hatlevik, eigar og vert på Haaheim Gaard, var konferansier på «Det endå litt større Bjørnefjordenmåltidet» laurdag kveld. Her helste han på ein fan. (Alle foto: Anne Marie Aarøen Vangsnes/Os & Fusaposten)

Fekk servert det beste frå Bjørnefjorden

Irene Dalland var med å servera gjestane på «Det endå litt større Bjørnefjordenmåltidet» i Oseana laurdag kveld.
Publisert 07.10.2019 kl. 14.55.

Lokale matvareprodusentar frå kommunane rundt Bjørnefjorden var samla for å gje dei 270 gjestane ei kortreist gastronomisk oppleving dei seint vil gløyma. Både Myrdal gard, Haaheim Gaard og Garden på Dalland var representert på menyen.

– Me ønskjer å framheva råvarene me har tilgjengeleg etter kva sesong det er, og me ønskjer å løfta lokalmaten endå høgare. Det er blitt veldig i vinden dei siste åra, seier Irene Dalland.

Ho driv Garden på Dalland i lag med Anders Dalland, og er styremedlem i foreininga «Bjørnefjorden Matkultur», som arrangerte måltidet for tredje år på rad.


Bevisstheit rundt lokale råvarer

Nytt av året var matmarknaden på dagtid i vognhallen, tillegg til måltidet i Oseana.

– Det blei ein kjempesuksess. Me var spente på korleis det ville gå, og me var heilt overvelda over kor mange som kom på marknaden. Responsen var god, og mange syntest det var kjekt å få tilgang til kvalitetsmat på denne måten, fortel Irene.

Ho trur folk har blitt mykje meir bevisst på å velja lokalprodusert mat i dag. – Folk er meir nysgjerrige på korleis mat blir produsert, og dei vil ha sunn mat. I tillegg er folk blitt meir interesserte i kva belastning maten har på klimaet og miljøet, seier ho.

Her kjem foreininga «Bjørnefjorden Matkultur» inn.

– Hensikten med «Bjørnefjorden Matkultur» er at folk kan bli meir bevisst på dei gode råvarene me har i området rundt Bjørnefjorden, fortel ho.


Unikt i Norge

Dei 270 plassane til måltidet blei tidleg utselde, slik det har vore kvart år sidan starten for tre år sidan. Irene syntest det var synd at dei ikkje såg fleire tysnesingar på arrangementet, og oppmodar difor alle til å hiva seg rundt og prøva å få tak i billettar når dei blir lagt ut til våren.

– Dette er eit heilt spesielt opplegg. Det er ingen andre i Norge som serverer så mange rettar på éin kveld, basert på lokale råvarer. Det er unikt, spesielt og kjempegøy, seier ho.

Ekstra spesielt var det at kvelden blei ein hyllest til Gunnar Nagell-Dahl, som var med å starta opp måltidet. Han gjekk bort i juni.

– Han har vore mentoren vår og ein raud tråd for måltidet, så denne kvelden var ein heider for han, seier Irene.

Etter planen var det Gunnar som skulle presentera den siste hovudretten. Det blei i staden konferansier Torstein Hatlevik som presenterte denne. Det var heilgrilla gris; «Fifty Shades of Pig».


Suksess

Irene syntest det var gøy å vera med og servera maten på kveldstid.

– Det er noko med det å få fram den viktige jobben som vestlandsbøndene gjer, og ikkje minst dei som lagar maten. Her blir både produsenten, råvarene og kokkane framheva, smiler ho.

– Men ein må vera mange menneske til å servera når 270 fat skal ut på kort tid, held ho fram, og fortel at det var både kokkar og bønder i sving i tillegg til proffe servitørar.

Garden på Dalland leverte ytrefilet av grasfòra vestlandsk fjordfe. Kjøtet blei tilberedt av kokk Siw B. Gjerdevik Kolstad, som driv catering på Os.

– Alt i alt var det ein stor suksess, avsluttar Irene.


UNDERHALDNING: Torstein sytte for å underhalda dei 270 gjestane med kulturelle innslag i form av lur og kved.
UNDERHALDNING: Torstein sytte for å underhalda dei 270 gjestane med kulturelle innslag i form av lur og kved.
FRÅ PRODUKSJON TIL SERVERING: Anders og Irene Dalland frå Garden på Dalland fekk vera med å servera dei lokale råvarene på «Det endå litt større Bjørnefjordenmåltidet».
FRÅ PRODUKSJON TIL SERVERING: Anders og Irene Dalland frå Garden på Dalland fekk vera med å servera dei lokale råvarene på «Det endå litt større Bjørnefjordenmåltidet».

Siste saker Gå til framsida

Den einaste bollebasaren i verda

To gonger i året blir det skipa til bollebasar på Jensvoll. Styreleiaren for Jensvoll bedehus trur dei har den einaste bollebasaren i heile verda.

Saknar du sofaputa di?

Denne grøne puta blei tysdag føremiddag observert einsam og forlaten i vegbanen på Onarheimsfjellet. Designet er ikkje siste skrik, så den førebelse teorien er at puta kan ha vore ein del av eit tilhengjarlass, på veg mot den sikre død i Eredalen. Men om nokon likevel skulle sakna puta, kan den hentast hos «Tysnes» i Teiglandsvegen 5. Enn så lenge har den fått ein ny sjanse.

Startar prosessen med grunnkjøp til ny barnehage

Kommunestyret har tidlegare vedtatt å byggja ny barnehage på Onarheim. Totalt sett er kostnadsramma på 36,6 millionar kroner, og allereie neste år har kommunen sett av over 13 millionar kroner til prosjektet i investeringsbudsjettet.I år er det også sett av litt midlar for å koma i gang med prosjektet, og i førre kommunestyremøtet diskuterte politikarane grunnkjøp. Politikarane gjekk...