Julegrisen

Ei juleforteljing frå «Framsteg», skuleavisa for Solheimsdalen grendeskule. Året er 1945.
Publisert 25.12.2019 kl. 13.00.

Skal det fyrst talast om julegris må det vera vår, for han var så feit at om eg hadde vilja rida på han ville føtene ikkje nådd marka. Men det skal det vel helst ikkje heller når ein rid, ja det vil seia føtene åt ridaren då.

Så var det ein kveld far sa at i morgon fekk grisen takast. «Gløym ikkje å vekkja meg», sa eg, «for det trengst vel ein til å halda i øyro». Dei sette i å le, men eg skjøna ikkje retteleg kva dei lo åt.

Så var det neste morgon. Mannen i grannegarden kom, og slaktaren kom. Bror min og eg fôr no der og såg på førebuingane. Best det var ropa far på meg. «Ja, så lyt du koma då og halda i øyro». Ja, eg skulla koma, men fyrst måtte eg i eit naudsynt ærend. Eg lest springa, det skulle sjå ut som eg hadde det travelt, men berre til eg kom attom nova. Då vart det ikkje lenger så brått om. Eg bruka visst 10 minutt på meteren. Då eg akkurat var nådd døra til eit lite hus høyrde eg eit fælande gryl, så vart det brått stilt. Då tykte eg ikkje lenger eg hadde noko å gjera inn døra til vetlahuset.

Men julekvelden då grisesteika kom på bordet og eg la inn på alt eg orka, og det er ikkje lite, ja då kan det vel henda eg fekk eit ærend innafor døra att.


Siste saker Gå til framsida

Dømt for ruskøyring

Ei kvinne frå Trøndelag er i Sunnhordland tingrett dømt for å ha køyrt i rusa tilstand på Tysnes. Hendinga fann stad hausten 2018.Kvinna var tiltalt for å ha køyrt bil med ein alkoholkonsentrasjon i blodet på minst 2,08 promille. Ho erkjente seg ikkje skuldig etter tiltaleavgjerda.Eit av punkta som vart drøfta i retten var kor høg promille kvinna faktisk hadde då ho køyrde, og...

Frå barnehage til militæret

Sjurd Sandvik Pedersen hadde eit halvt års ventetid mellom vidaregåande og militæret. Det enda med vikarjobb i Lunde barnehage.